Ze śmietaną lub cukrem. Tak najczęściej podawane są placki ziemniaczane w Polsce. A Ty, z czym lubisz jeść placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to Polski wynalazek, ale istnieją także od dawna w innych kuchniach europejskich. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie. Lubią je również Austriacy, Niemcy czy Węgrzy, którzy najczęściej jedzą je z sosem paprykowym. Polacy placki ziemniaczane najczęściej jadają ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym. Poza granicami kraju rarytasom z ziemniaków, towarzyszą na talerzu szpinak, jajka sadzone, szynka, bekon czy grillowane pomidory. Tak różnorodny sposób podawania placków zainspirował nas do stworzenia menu, które zmieni wasz sposób myślenia o tym daniu. Amatorów tych pyszności zapraszamy już od 3 marca do Karczmy Wiejskiej. Podobnie jak w zeszłym roku przygotowaliśmy wydarzenie kulinarne „Czas na placki ziemniaczane, w którym serwować będziemy placki w niespotykanym nigdzie indziej wydaniu. Zestawienia smakowe zaskoczą największych wielbicieli placków. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skosztować naszych propozycji, serdecznie zapraszamy do Karczmy Wiejskiej. Niewątpliwie jest to okazja, aby na placki spojrzeć z całkowicie nowej perspektywy. Nie zabraknie również placków w tradycyjnym wydaniu.

Facebook
YouTube
Karczma wiejska w Jankowicach